Maailman suurin kynttiläillallinen 2017

Finalistimenut saivat molemmat ylistystä tuomareilta, mutta tiukan kisan voitti menu:

Purjo-perunasosekeitto, yrttiöljy ja krutongit
***
Rukiinen kanahampurilainen ja porkkanaranskalaiset 
 ***
Puolukkarahka keksimuruilla

 

      Purjoperunasosekeitto 4:lle                                                

  • 6 perunaa
  • pala purjoa
  • 6 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 ½ dl ruokakermaa
  • mustapippuria
  • ripaus suolaa


Pese, kuori ja lohko perunat sekä purjo. Kiehauta vesi, lisää kasvikset ja kasvisliemikuutio. Soseuta sauvasekoittimella kypsät kasvikset ja kaada keitinliemi talteen. Kaada keitinlientä sopivasti soseutettujen kasvisten joukkoon ja lisää kerma sekä mausteet.

Kaada kuohkea keitto kahvikuppiin. Valuta pinnalle yrttiöljyä. Krutongit voit laittaa aluslautaselle.

Yrttiöljy keitolle: soseuta sauvasekoittimella basilika, ruohosipuli ja persilja sekä öljy.

Krutongit: paloittele ruisleipä pieniksi kuutioiksi ja paahda pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi. Mausta valkosipulilla.

 

      Ruiskanahampurilainen 4:lle

  • 4 Viipurilaisen Lähipala ruisleipää tai
    pyöreää ruispalaa/ ruissämpylää
  • 4 kpl kanan minuuttipihvejä
  • vuohenjuustoa / sulatejuustoa
  • etikkapunajuuria
  • currymajoneesia
  • sipulirenkaita
  • ketsuppia
  • salaattia

 

 

 

      Currymajoneesi

  • 2 kananmunaa
  • 3 dl öljyä
  • 1 rkl etikkaa / sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • ½ rkl sinappia
  • ½ tl currya

 

Mittaa saman lämpöiset aineet kapeaan kulhoon. Paina sauvasekoitin pohjalle ja käynnistä. Anna sekoittimen käydä jonkin aikaa paikallaan ja nosta sitä vähitellen ylöspäin. Toista tarvittaessa.

      Porkkanaranskalaiset 4:lle

  • 4 porkkanaa
  • öljyä
  • hunajaa
  • suolaa
  • tuoretta rakuunaa / rosmariinia

 

Pese ja kuori porkkanat. Suikaloi porkkanat uunipellille ja valuta päälle hieman öljyä, hunajaa ja ripaus suolaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 25 min.

       Puolukka-kauramururahka 4:lle

 

Kauramuru:

  • 30g voita
  • ½ dl sokeria
  • 1 dl Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita
  • 1 rkl Vääksyn Myllyn vehnäjauhoja
  • ¼ tl leivinjauhetta
 
 Kerma-rahka:

  • 1-2 dl kuohukermaa
  • 1 prk maitorahkaa
  •  ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 ½ dl puolukoita
  • (3 rkl PuhtiPro mansikka)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata rasva kattilassa, anna jäähtyä. Mittaa kaurahiutaleet, sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhoon, sekoita puuhaarukalla. Lisää jäähtynyt rasva joukkoon. Levitä kauramuru pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin yläosassa noin 5 – 10 minuuttia. Varo ettei muruseos pala.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon maitorahka ja sokerit. Lisää halutessasi PuhtiPro-jauhetta, maun mukaan. Tarkista maku. Annostele 4 jälkiruokakulhoon kerroksittain muruseosta ja kermarahkaa sekä puolukoita. Jätä päällimmäiseksi puolukoita ja kauramurua.

 

Leipäjuusto-rieskarullat
***
Paistettua kirjolohta
 Uunipaahdetut punajuuret
Pinaattinen perunasose
***
Mustikkahyve

 

      Rieskarullat

  • ½ pkt rieskoja
  • ½ pkt ruohosipulituorejuustoa
  • ½ raastettu kurkku
  • 2 rkl kurkkusalaattia
  • kirsikkatomaatteja
  • pala leipäjuustoa

 

Pese kurkku ja raasta se, valuta ylimääräinen neste pois. Sekoita tuorejuuston joukkoon kurkkuraaste ja kurkkusalaatti. Täytä rieskat ja kääri rullalle, leikkaa rullasta vinottain paloja. Laita rullat teräsvadille. Koristele rieskarullat kirsikkatomaatilla ja leipäjuustokolmiolla, kiinnitä koristeet tikkuun!

      Paistettu kirjolohi 4:lle

  • 600g kirjolohifileetä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus sitruunapippuria
  • tuoretta tilliä
  • voita

 

Paloittele kirjolohifilee isohkoiksi suikaleiksi. Kuumenna paistinpannu, paista suikaleet voissa. Ripottele mausteet suikaleiden päälle, koristele tuoreella tillillä. Laita tarjolle teräsvadille.

      Pinaattiperunasose 4:lle                        

  • 6-8 perunaa
  • 50 g pakastepinaattia
  • noin ½ tl suolaa
  • nokare voita
  • 1 ½ dl maitoa
 

Pese, kuori ja paloittele perunat. Keitä perunat kypsiksi, kaada keitinvesi pois. Soseuta perunat, lisää joukkoon pinaatti, suola, voi ja maito pienissä erissä. Laita tarjoilukulhoon ja koristele persiljalla.

      Paistetut punajuuret  & porkkanat 4:lle

  • 2-3 punajuurta
  • 2-3 porkkanaa
  • öljyä
  • ripaus timjamia

Pese ja kuori punajuuret sekä porkkanat. Leikkaa punajuurista ja porkkanoista tikkuja. Mausta timjamilla ja hunajalla. Paista uunissa 225 asteessa noin 30 min.

 

 

      Mustikkahyve

Pohja:

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 2 isoa kananmunan keltuaista
  • 2 ½ dl Vääksyn Myllyn vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
      Täyte:

  • 250 g mustikoita
  • 1 rkl perunajauhoja
  • ( 1 rkl PuhtiOmega Mustikka)
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl kuivattua minttua
      Marenki:

  • 2 kananmunan valkuaiset
  • ½ dl sokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon keltuaiset hyvin vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina suorakaiteisen vuoan pohjalle ja reunoille (37 cm x 16 cm). Siirrä vuoka hetkeksi jääkaappiin.

Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot sekä halutessasi PuhtiOmega Mustikka jauhe. Lisää mustikoiden joukkoon myös sokeri ja minttu. Levitä mustikkatäyte vuokaan murotaikinan päälle. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla 15 minuuttia.

Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin. Siirrä vaahto pursotinpussiin. Käytä isokokoista pursotinterää. Pursota marenkiraidat vieriviereen piirakan pinnalle. Kypsennä piirakkaa edelleen 8-10 minuuttia.

 

Tuomareina toimivat tänä vuonna:

Kirsi Verkka (K- supermarket Vääksy), Piritta Sirén (Asikkalan kunta, vs. ympäristönsuojelusihteeri),  Dirk Broder (Ravintola MajakkaPaviljonki),
Teppo Ylä-Hemmilä (Viipurilainen Kotileipomo), Petri Haapanen (Aurinkovuoren koulu, rehtori) ja Tuomas Räihä (Seutuneloset).

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistujille!