Asikkalan kunnan aurinkovoimalat

Asikkalan kunnalla on kiinteistöissään jo yhteensä 140 kW teholla aurinkosähköjärjestelmiä. Nämä viiden eri kohteen aurinkovoimalat on asennettu vuosien 2015 – 2017 välisenä aikana. Ensimmäisenä asennettiin Aurinkovuoren koululle 20 kW järjestelmä syksyllä 2015. Jatkona asennettiin seuraavana syksynä 50 kW Mäntyrinteen palvelutalon katolle Terveystielle sekä Vääksyn yhteiskoululle 25 kW. Alkuvuodesta 2017 asennettiin 20 kW järjestelmä Vesivehmaan päiväkodin katolle sekä keväällä vielä 25 kW järjestelmä liikuntahallin katolle.

Asikkalan kunta kuuluu hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien HINKU-verkostoon ja aurinkosähköön investoiminen tukee näitä tavoitteita. Tehdyt investoinnit eivät ole ainoastaan ympäristön kannalta järkeviä vaan myös taloudellisesti, sillä kaikkien voimaloiden takaisinmaksuaika on vain hieman yli 10 vuotta. Kaikkien voimaloiden koko on mitoitettu niin, että itse tuotettu aurinkosähkö kuluu kiinteistön omaan käyttöön. Seuraavien linkkien kautta pääset tutustumaan paremmin näihin aurinkovoimaloihin sekä löydät linkkien kautta myös reaaliaikaiset tuotantotiedot jokaisesta.

Aurinkovuoren aurinkovoimala 20 kW

Aurinkovuoren koulun oma 20 kW aurinkovoimala asennettiin lokakuun lopussa vuonna 2015. Järjestelmä koostuu 64 aurinkokennosta, joista jokaisen teho on 315 wattia. Paneelit tuottavat sähköä älykkäästi kahden ryhmissä. Hankinta toteutettiin neljän kunnan yhteishankintana, jossa mukana olivat myös Padasjoki, Laitila ja Mynämäki. Hankinta toteutettiin leasing-mallilla, mikä mahdollisti aurinkosähkön hankkimisen ilman suurta investointia tai muutoksia käyttöbudjettiin.

Järjestelmä on mitoitettu niin, että kaikki sen tuottama sähkö kuluu koulun omaan käyttöön ilman energian varastoinnin tai myynnin tarvetta, jolloin saatava hyöty on maksimaalinen. Jo ensimmäisten kevätkuukausien aikana oli havaittavissa, että paneelien etelään suuntautuva asennuspaikka on erinomainen tuotannon kannalta. Järjestelmän odotetaan tuottavan vuosittain jopa 16 000 kWh puhdasta sähköenergiaa koulun käyttöön.

Tästä linkistä pääset seuraamaan aurinkovoimalan sähköntuottotilastoja ja tästä (pdf) voit lukea seurantajärjestelmän tietojen selitteet.

Mäntyrinteen aurinkovoimala 50 kW

Mäntyrinteen palvelutalon suurimmalla etelään suuntautuvalla lappeella on Asikkalan kunnan suurin aurinkovoimala. Sen huipputeho on 50 kW ja siltä voidaan odottaa jopa yli 40 000 kWh vuosituotantoa. Samassa kiinteistössä sijaitsee suurtalouskeittiö, joten aurinkovoimalan tuotto kuluu suuresta kokoluokasta huolimatta omaan käyttöön.

Tuotannon avoimeen seurantaan pääset seuraavan linkin kautta kirjoittamalla hakukenttään ”Asikkala” tai ”Terveystalo”. Linkki: https://www.piko-solar-portal.com/PlantShowGridPublic.aspx

50 kW voimala on jaettu kahdelle verkkoinvertterille, joista Terveystalo 1 -nimisen takana on 96 paneelia. Jokaisen paneelin teho on 250 W eli yhteensä 24 kW. Terveystalo 2 -nimisen invertterin takana on taas 105 paneelia eli yhteensä 26,25 kW.

Vääksyn yhteiskoulun aurinkovoimala 25 kW

Vääksyn yhteiskoulun etelän ja lounaan väliin suuntautuvista lappeista korkeimmalla on luultavasti kunnan paras paikka aurinkosähkön tuotannolle. Täysin varjoton paikka hyvällä lapekulmalla tulee 25 kWp asennustehollaan tuottamaan päästötöntä aurinkosähköä yli 21 000 kWh vuodessa. Voimala koostuu sadasta 250 watin tehoisesta aurinkopaneelista sekä 25 kW verkkoinvertteristä.

Tuotannon avoimeen seurantaan pääset seuraavan linkin kautta kirjoittamalla hakukenttään ”Asikkala”, ”Vääksy” tai ”yhteiskoulu”. Linkki: https://www.piko-solar-portal.com/PlantShowGridPublic.aspx

Vesivehmaan päiväkodin aurinkovoimala 20 kW

Vesivehmaan päiväkodin katolle vuoden 2017 alussa asennettu 20 kilowatin aurinkovoimala koostuu 76 kappaleesta 265 W tehoisia monikidepaneeleja. Etelään suuntaisen lappeen tuotannon odotetaan olevan jopa 16 000 kWh vuodessa. Tuotanto kuluu päiväkodin ja koulun sähkönkulutukseen kesälomista huolimatta, koska suuren kiinteistökokonaisuuden peruskulutus esimerkiksi ilmanvaihdon kautta kuluttaa runsaasti.

Vesivehmaan päiväkodin aurinkovoimalan tuotantoa pääset tarkastelemaan avoimeen portaaliin seuraavan linkin kautta. Kohdasta Energy Balance voi tarkastella myös pidemmän aikajakson tuotantoa: https://www.solarweb.com/Home/GuestLogOn?pvSystemid=2cb487ef-a094-4608-b034-a1804c0cd8cf.

Liikuntahallin aurinkovoimala 25 kW

Liikuntahallin katolle keväällä 2017 asennettu 25 kilowatin aurinkovoimala koostuu 95 kappaleesta 265 W tehoisia monikidepaneeleja. Etelään suunnatun asennuksen odotetaan tuottavan jopa 20 000 kWh vuodessa. Paneelit on asennettu tasakatolle noin 15 asteen kallistuskulmaan telineillä. Telineet ovat kelluvia eli niitä ei ole porattu kiinni kattoon, vaan ne pysyvät paikallaan painotusten ansiosta. Paneelistot jaettiin viiteen pienempään kenttään katolle, jotta asennus sallii paremmin metallisten osien lämpöliikkeen ja lumen kolaamisen tarvittaessa.