Ympäristövuoden kalenteri

Tammikuu, Vesihuolto

Tammikuussa keskitytään vesihuoltoon ja puhtaan veden merkitykseen. Suuri osa Asikkalan pinta-alasta on pohjavesialueella, mutta mitä pohjavesi käytännössä tarkoittaa ja miksi sitä täytyy suojella? Mietitään myös jätevesiä, niiden syntyä ja käsittelyä ja sitä, mitä vahinkoa puhdistamattomat jätevedet voivat ympäristölle aiheuttaa.

Tammikuun sisällöt löydät täältä.

 

Helmikuu, Kierto- ja jakamistalous

Helmikuun teemana on kiertotalous- ja jakamistalous ja niiden tarjoamat mahdollisuudet Asikkalassa. Kiertotaloutta voi hyödyntää lähes kaikilla elämän osa-alueilla, mutta mitä kaikkia mahdollisuuksia se tarjoaakaan. Kaikkia tarvikkeita ei myöskään ole aina tarpeen hankkia omaksi, vaan voit myös lainata tai vuokrata vähän tarvitsemasi tavaran jostain. Tutustutaan myös Asikkalan kirjaston tavaralainaamoon.

Helmikuun sisällöt löytyvät täältä.

 

 

 

Maaliskuu, Ruoka ja ruuantuotanto

Maaliskuussa mietitään kestävää ruokailua ja ruuantuotantoa. Asikkalassa tuotetaan paljon ruokaa, jota suosimalla teet jo huomattavan palveluksen ympäristölle. Ehkä voisit myös kokeilla joskus kasvisruokaa..?

Maaliskuun aiheista löydät enemmän tietoa täältä.

Huhtikuu, Luonnonsuojelu ja -monimuotoisuus

Huhtikuussa käännetään katseet luonnonsuojeluun ja monimuotoisuuden säilyttämiseen. Tutustutaan vieraslajeihin ja niiden hävittämiseen, sekä oman pihan luontoa tukeviin elementteihin.

Tästä pääset huhtikuun materiaaleihin.

 

 

 

Toukokuu, Kestävä liikkuminen

Toukokuun teemana on kestävä liikkuminen ja tutustutaan vaihtoehtoihin, joilla voi muuttaa omaa liikkumista kestävämpään suuntaan. Toisinaan on vaan pakko turvautua yksityisautoiluun, mutta onnistuisiko välillä myös kyydin jakaminen kaverin kanssa vai taittaisitko pidemmän matkan mukavasti bussilla tai junalla?

Lisää toukokuun sisältöjä löytyy täältä.

 

Kesäkuu, Lähimatkailu

Asikkala tarjoaa upeita mahdollisuuksia matkailijalle ja luonnosta nautiskelijalle. Kesäkuussa keskustellaan myös siitä, miten luonnossa tulee liikkua niin, että siitä saadaan nauttia myös tulevaisuudessa.

Lisää lähimatkailuun liittyviä materiaaleja löydät täältä.

 


Heinäkuu, Jätehuolto

Jätteiden paikka ei ole luonnossa eikä niitä saa polttaa, mutta miten niistä sitten tulisi hankkiutua eroon? Tiesithän, että jokaisella kiinteistöllä tulee olla järjestetty jätehuolto ja alueellamme on lajiteltava jätteet vähintään energia- ja sekajätteisiin? Heinäkuussa keskitymme jätteiden vähentämiseen, jätehuoltoon, kierrätykseen ja jätteiden hyötykäyttöön.

Heinäkuun materiaaleja löydät täältä.

 

 

Elokuu, Järvet ja vesiensuojelu

Elokuussa juhlitaan 150-vuotiasta Vääksyn kanavaa ja Asikkalan upeita järviä. Järvet tarjoavat meille ainutlaatuisia virkistymismahdollisuuksia, mutta puhtaat järvet eivät ole itsestään selvyys. Elokuussa käännetään katseet Asikkalan järvien tilaan ja pintavesien suojeluun.

Täältä voit lukea lisää vesiensuojelusta ja järvien tilasta.

 

Syyskuu, Ilmastonmuutos

Syyskuussa kummastellaan ilmastonmuutosta. Mitä se tarkoittaa, miten siihen tulisi varautua ja millä teoilla sitä voisi hidastaa? Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet saavutetaan vain yhteistyöllä.

Lisää ilmastonmuutokseen liittyviä asioita löytyy täältä.

 

 

 

Lokakuu, Energia

Lokakuussa perehdytään kestävään energiantuotantoon ja -kulutukseen. Mietitään keinoja energiansäästämiseksi ja mietitään, mitä se energia oikein olikaan. Sähkö on meille jo jokapäiväinen välttämättömyys, mutta pienillä valinnoilla pystymme päättämään siitä, kuinka ympäristöystävällistä energiaa Suomessa tuotetaan.

Lisätietoja lokakuun energiateemasta löytyy tältä sivulta.

 

Marraskuu, Kestävä kuluttaminen

Pienilläkin kulutusmuutoksilla voi olla tulevaisuuden kannalta iso vaikutus. Marraskuussa mietitään keinoja lisätä tuotteiden käyttöikää korjaamalla, keskitytään turhan toimistopaperin vähentämiseen ja pyritään löytämään kestävämpiä vaihtoehtoja kertakäyttökulttuuriin.

Lisätietoja kestävästä kulutuksesta löydät tältä sivulta.

 

 

 

Joulukuu, Koti ja asuminen

Vuoden pimeimpänä aikana viihdytään kotona ja samalla voidaan tutustua asumisen kestävämpiin ratkaisuihin. Kylmänä vuoden aikana lämmittäminen on tarpeen, mutta ethän hukkaa lämpöä harakoille? Ainutlaatuisen sisutukseen kotiin saa sen sijaan kierrättämällä, korjaamalla ja tuunaamalla.

Lisää kestävästä asumisesta löydät täältä.