Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Eversti Pekka Visuri luennoi hotelli Tallukassa

7 marraskuun klo 18:00 - 20:00

Professori, eversti Pekka Visuri

Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 19391940

Esitelmä Vääksyssä Hotelli Tallukassa 7.11.2019 klo 18.00

Professori Pekka Visuri ja professori Eino Murtorinne ovat molemmat julkaisseet useita teoksia Suomen ja Saksan suhteista toisen maailmansodan aikana. Pekka Visuri on toiminut mm. Maanpuolustuskorkeakoulun dosenttina ja tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa ja Helsingin yliopistossa erityisalanaan kansainvälinen politiikka ja poliittinen historia. Viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti Suomen jatkosotaan. Maaliskuussa 2019 Visuri esitelmöi myös Vääksyssä vuosina 2017- 2018 julkaisemistaan jalkaväenkenraali Waldemar Erfurthin sotapäiväkirjoista 1941 – 1944. Eino Murtorinne on ollut Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori ja käsitellyt samaa aihepiiriä teoksessaan ”Veljeyttä viimeiseen saakka: Suomen ja Saksan kirkkojen suhteet toisen maailmansodan aikana 1940-1944”.

Kun nyt syyskuun alussa suursodan alkamisesta oli kulunut 80 vuotta, ilmestyi Visurin ja Murtorinteen tutkimus ”Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939 -1940, kiista Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä”, jossa he tarkastelevat Suomen joutumista talvi- ja jatkosotaan. Teos antaa uutta tietoa Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton välissä toisen maailmansodan alkuvaiheessa ja sisältää ensimmäistä kertaa suomeksi käännettynä monia dokumentteja salaisista neuvotteluista ja sopimuksista. Teos kuvaa, miten kesällä 1939 sekä länsivallat että Saksa yrittivät saada Neuvostoliiton puolelleen ja kuinka yllättäen Stalin ja Hitler sopivat Baltian ja Suomen kuulumisesta Neuvostoliiton etupiiriin. Ulkoministerit Molotov ja Ribbentrop allekirjoittivat sopimuksen Moskovassa 23.8.1939.

Saksan hyökättyä syyskuun alussa 1939 Puolaan Neuvostoliitto miehitti kolmen viikon kuluttua Puolan itäosat ja vaati Baltian mailta tukikohtia ja Suomelta rajan siirtoa Karjalan kannaksella ja tukikohtaa Hangosta. Baltian maat taipuivat uhkavaatimukseen, mutta Suomen kanssa käytiin loka – marraskuussa kuukauden ajan sitkeitä neuvotteluja. Kirjassa kuvataan uuden lähdeaineiston valossa Stalinin pyrkimyksiä sopimuksen aikaansaamiseksi Suomen kanssa. Neuvottelut kuitenkin päättyivät tuloksettomina ja Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30.11.1939. Alkoi talvisota, joka dramaattisten vaiheiden jälkeen päättyi rauhansopimukseen 13. maaliskuuta 1940.

Saksalaisten työnnyttyä kesällä Skandinaviaan ja läntiseen Eurooppaan Saksa ja Neuvostoliitto jatkoivat edelleen yhteistyötään, jossa alkoi kuitenkin ilmetä jännitteitä. Niitä selvittämään Stalin lähetti marraskuussa ulkoministeri Molotovin neuvottelumatkalle Berliiniin. Visuri ja Murtorinne kertovat teoksessaan Stalinin ohjeista ja neuvottelujen kulusta alkuperäislähteisiin tukeutuen. He oikovat dokumenttien avulla monia aikaisemmin vallinneita, paljolti sotapropagandasta periytyneitä käsityksiä. Kirjasta käy ilmi, että Berliinissä Suomesta neuvoteltiin sitkeästi, mutta Molotov ei kuitenkaan pyytänyt lupaa Suomen miehittämiseen vaan vaati Hitleriltä saksalaisten joukkojen poistamista Suomesta ja etupiirijaon jatkon tunnustamsta. Saksa ja Neuvostoliitto eivät päässeet yteisymmärrykseen uusista sopimusjärjestelyistä, joten joulukuussa Hitler käski aloittaa valmistelut kevääksi 1941 suunniteltua hyökkäystä varten, johon Saksa tarvitsi myös Suomen aluetta.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tervetuloa!

 

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
7 marraskuun
Aika:
18:00 - 20:00