Tilataideteokset

Tilataidehanke tuo eloa, väriä ja uutta ilmettä valtatie 24:n varrelle ja Vääksyn alueelle. Kaikki 14 tilataidehankkeen teosta ihastuttavat sijoituspaikoillaan. Maisemallisesti tilataideteokset lisäävät keskusta-alueen viihtyisyyttä, yhtenäisyyttä, löydettävyyttä ja näkyvyyttä. Hanke vaikuttaa maisemaan, kulttuuriympäristöön ja ihmisiin. Lisäksi ne korostavat kunnalle ominaisia piirteitä, joihin liittyvät vesi, luonto ja kulttuuriympäristö. Teokset tuovat esille paikallisosaamista, sillä tilataideteosten suunnittelijat ja tekijät ovat paikkakuntalaisia. Hankkeella tuodaan myös matkailullisesti uutta nähtävää kuntaan. Tavoitteena on kannustaa ympäristön parantamiseen myös jatkossa. Hankkeen rahoittajina toimivat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 ja Päijänne-Leader.

 

Havaitse Heijastuksia Päijännetalon pihassa.

Tilataideteos Heijastuksia on sijoitettu Päijännetalon pihaan. Tilataideteoksen aihe kuvastaa lokin siivin puhdasta ja luonnonkaunista maisemaa vesistöineen. Teoksen palkit kuvastavat kanavaa ja Pulkkilanharjun upeita siltoja sekä seutua, josta saamme olla ylpeitä. Teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet Kanavan Paja, Seppo Honka ja Arja-Liisa Jokiaho.

IMG_6655  IMG_6652

 

Istahda Päijänteen aallolle torilla tai Vanhassa Vääksyssä!

Tilataideteos Päijänteen aalto -penkkiryhmät on sijoitettu Vääksyn torialueelle ja Vanhaan Vääksyyn. Aaltomaisesti sijoitetut penkkirivistöt houkuttelevat ohikulkijoita niin istahtamaan kuin ihastelemaan penkkien upeaa pintakuviota. Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Jussi Saarijärvi.

IMG_6032_1  IMG_6775

 

Upea istutusallas ja penkit elävöittävät torialuetta.

Ensimmäisenä toteutettu tilataideteos on Vääksyn torialueelle lähelle kunnanvirastoa sijoitettu istutusallas ja penkit. Syyskesällä 2013 valmistunut kokonaisuus tuo lisää vehreyttä ja kaupunkipuutarhamaista tunnelmaa taajamaan. Toinen pyöreä istutusallas toteutettiin loppuvuodesta 2014 keskelle Kustaantoria. Molemmat istutusaltaat on valaistu muurivaloin. Suorakaiteen muotoisen istutusaltaan toteutti Etratec, pyöreän istutusaltaan Rakennus- ja Huoltopalvelu J. Anttilainen Oy. Istutusaltaat mahdollistavat yhteisöllisen toiminnan. Altaan istutuksia voidaan toteuttaa yhdessä esimerkiksi päiväkotien kanssa.

IMG_6676  IMG_6681

 

Oletko jo nähnyt mainiot Kolopesijät Vehkoossa?

Tilataideteos Kolopesijät on sijoitettu Vehkooseen valtatie 24:n ja Vehkoontien risteykseen. Kolopesijät ovat pirteän värisiä pikkuisia mökkejä ja ne luovat mielikuvan monimuotoisesta taajamasta ihmisineen ja lintuineen. Kolopesijöitä on yhteensä 20 kappaletta koivikossa tervehtimässä ohikulkijoita. Teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet Kantosen Puutyö, Raimo ja Taru Kantonen.

 

IMG_6023  IMG_6025

 

Kukkapuu ihastuttaa Vääksyn torilla ja vanhassa Vääksyssä.

Kukkapuu -tilataideteos on sijoitettu Kustaantorille kunnanviraston edustalle ihastuttamaan torialueella liikkuvia ihmisiä.

Torialueen uuden istutusaltaan keskelle sijoitettu Kukkapuu kukkii ja kukoistaa läpi vuoden. Talven tuiskuissakin Kukkapuu muistuttaa kesästä, lämmöstä ja ilosta saaden kaikki hyvälle mielelle. Nämä kukat eivät lakastu pakkasissa ja ne suorastaan rakastavat tuulen tuiverrusta!

Teos on useita metrejä korkea monihaarainen tuuliviiri, jonka kukat välkehtivät Asikkalan vaakunan väreissä.

Toinen Kukkapuu-teos ilahduttaa vanhan Vääksyn torin liepeillä.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Jussi Saarijärvi.

Kukkapuu

 

Leipäpuu ohjaa kulkijaa Kustaantorille

Tilataideteos Leipäpuu on sijoitettu Vääksyn torialueen reunalle. Se johdattaa yhdessä Symbioosi-tilataideteoksen kanssa kulkijoita keskeiselle torialueelle. Molemmat teokset kuvaavat puuta, omalla persoonallisella tavallaan. Leipäpuu-teoksen ”leivät” muistuttavat käpyjä ja ne on valaistu sisältäpäin. Ylimmällä oksalla istuu lintu tarkkailemassa maailmanmenoa. Teos saa sään ja ajan hampaan myötä kauniin ruosteisen patinan.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Seppo Honka Kanavan Pajalta.

Leipapuu (3)

 

Symbioosi ohjaa kulkijaa Kustaantorille

Symbioosi on kuin kaksi toistaan syleilevää tai toisiinsa kietoutunutta puuta tai ihmistä. Teoksen muotoilu on saanut elementtejä myös dna:n kaksoiskierteestä, elämän alusta. Symbioosi on monelle eliölle tai eläimelle elämän ehto ja moni eliö elää symbioosissa puun kanssa tai on muuten linkittynyt puuhun. Puu on monelle myös koti ja syntymä – sekä turvapaikka. Samoin myös puu tarvitsee tiettyjä eliölajeja voidakseen hyvin. Puussa maisemia ja tuulensuuntaa tarkkailee värikäs lintu. Se on tekijän näkemys ”Asikkalan linnusta” ja siinä voi nähdä tikan, vesilintujen tai kahlaajien piirteitä – kaikki tyypillisiä lajeja Asikkalassa ja Vääksyssä. Maalattua rst-peltiä oleva lintu on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Puunrunkojen oksilta roikkuu myös rst-peltisiä lehtiä, jotka toisiinsa osuessaan pitävät kaunista ääntä. Lehtien muoto on saanut viitteitä puusepän kolmevuotiaan tyttären käden ulkomuodosta. Ihmiskädellä on laaja kosketus ja vaikutus jo lähes kaikissa ekosysteemeissä, myös puissa. Työssä on vielä muita elementtejä, jotka haastavat katsojan pohtimaan niiden merkitystä.

Tilataideteos Symbioosi on sijoitettu Vääksyn torialueelle.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Raimo Kantonen Kantosen Puutyöstä.

Symbioosi

 

Asikkalan ratas jatkaa pyörimistä

Tilataideteos Asikkalan ratas on sijoitettu Vääksyn torialueelle. Teos on interaktiivinen, sitä voi käydä pyöräyttämässä akselinsa ympäri ja katsoa miten Asikkalan puisten rattaiden pyörä oikeasti pyörii. Tekijää on innoittanut vanha laulu Asikkalan puisista rattaista. Vaikka teokseen on jäänyt vain kärrynpyörä jäljelle, voi koko kärryä ihailla puureliefinä.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Samuli Hämäläinen Asikkalan Puusepästä.

Asikkalan ratas

 

Peuhis nimiteos toivottaa tervetulleeksi päiväkotiin

Nimiteos Peuhis löysi paikkansa päiväkoti Peuhiksen sisääntulosta. Pirteä oranssinpunainen väri ja veikeä kirjasin on hauskuuttanut päiväkodin lapsia alusta alkaen. Nyt jokainen lapsi tietää nimiteoksen alta astellessaan olevansa reipas peuhislainen!

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Seppo Honka Kanavan Pajalta.

Peuhis_nimiteos

 

Lintuoksa -seinäteos ilahduttaa päiväkotilaisia

Päiväkoti Peuhiksen seinään valmistuva vaikuttava puunoksa kasvaa vähitellen elementti elementiltä. Puussa asuu touhukas mustarastasperhe, joita löytyy runsaasti eri puolilla Asikkalaa. Puussa roikkuva linnunpönttö loistaa himmeää valoa iltaisin, siellä on mustarastasperhe kotona! Seinäteos rikkoo päiväkodin massiivista tiiliseinää tuoden siihen iloa ja leikkisyyttä. Ylöspäin etenevä oksa kuvaa samalla myös päiväkodin lasten kasvua pienistä nupuista uusiin seikkailuihin pyrähtäviin lintusiin.

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Seppo Honka Kanavan Pajalta.

Peuhis_seinateos

 

Kalmarinranta-nimiteos houkuttelee uimaan ja urheilemaan

Nimiteos Kalmarinranta kehottaa kulkijaa kurkkaamaan alikulkutunnelin toiselle puolelle, jossa avautuu kaunis näköala Vesijärvelle. Maalarinvalkoiset kirjaimet kauniissa kaaressa myötäilevät tunnelin kaarta ja luovat harmonisen kokonaisuuden. Kalmarinranta on yksi suosituimpia kohteita Vääksyssä eikä parempaa paikkaa olisi teokselle varmasti löytynytkään. Nyt uimaan!

Teoksen on suunnitellut ja toteuttanut Seppo Honka Kanavan Pajalta.

Kalmarinranta_nimiteos

Kierrä ja tutustu Asikkalan tilataidehankeen teoksiin sijaintikartan avulla.

Tilataideteosten juhlistustilaisuutta vietettiin Päijännetalolla 16.9.2014. Lue lisää.