Nähtävyydet ja käyntikohteet

       

Asikkala sijaitsee Päijät-Hämeessä upeiden vesistöjen yhtymäkohdassa. Parhaana pienenä kaupunkikeskustana palkittu reilun 5000 asukkaan kuntakeskus Vääksy ilahduttaa matkailijoita upealla maisemallaan, vahvalla historia- ja kulttuuritaustallaan, yhteisöllisyydellään, rikkaalla tapahtumatarjonnallaan sekä omaperäisellä yritystarjonnallaan. Arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö sekä ympäröivä vesistö luovat alueelle ainutlaatuiset kasvot.

Vääksyn kanava on Euroopan vilkkaimmin liikennöity sisävesikanava ja Asikkalan tunnetuin nähtävyys. Idyllinen kanavamiljöö kahviloineen, ravintoloineen ja käsityöläispajoineen on jokaisen pakko kokea. Kanavan sulutuksien seuraaminen on lapsillekin ikimuistoinen kokemus. Vääksyn kanavalta on helppo suunnata askeleet kohti Vanhaa Vääksyä. Tunnelmaa ja historiaa henkivä alue on täynnä ihania putiikkeja, josta hankit persoonalliset tuliaiset itselle tai ystäville.

Vääksystä alkava Suomen kaunein maisemareitti (314-tie) kulkee pohjoiseen Pulkkilanharjun kautta. Pulkkilanharjun saaret on yhdistetty kolmella erilaisella sillalla, joten kulkija pääsee kokemaan järven läheisyyden harjumaisemissa ja Päijänteen syleilyssä. Pulkkilanharjun harjumuodostelman historia on pituudessaan ja moninaisuudessaan ainutkertainen Suomessa. Karisalmen riippusillan tuntumassa on hyvät parkkialueet ja lähtöpaikka kansallispuiston luontopoluille. Suomen kaunein maisemareitti on erityisesti motoristien suosiossa. Levähdyspaikalla voi viettää hetken ihaillen sykähdyttävän kaunista luontoa ja kuunnella laineen liplatusta varpaita uitellen.

Vääksyssä Vesijärven rannalla sijaitseva Kalmarinranta on Etelä-Suomen paras hiekkaranta. Pitkä, matala ranta soveltuu mainiosti perheen pienimmille. Rannalla on paljon aktiviteetteja eri ikäisille mm. frisbeegolf, leikkipuisto, ulkokuntoilualue, rantalentopallo- ja tenniskentät, joten siellä viihtyy koko perhe. Kalmarinranta toimii vuosittain myös perinteisten Anianpellon markkinoiden pitopaikkana.

Tutustu kuntaan uuden virtuaalimatkailuoppaan avulla: GoLocal.fi

Tervetuloa Asikkalaan!


VÄÄKSYN KANAVA
Vuonna 1871 valmistunut Vääksyn kanava yhdistää Vesijärven ja Päijänteen välisen vesiliikenteen. Vääksyn kanava on historiallinen vesiliikenteen solmukohta ja Suomen vilkkaimmin liikennöity vapaa-ajan sisävesikanava, tunnettu matkailukohde ja kulttuurimaisema. Aikanaan kanava palveli tukinuittoa, rahti- ja matkustajalaivoja. Nykyään käyttö on vapaa-ajan veneiden ja reittilaivojen sulutusta. Vääksyn kanavan pituus on 1,3 km ja kanavassa on vain yksi sulku. Vedenpintojen korkeusero on noin kolme metriä.

 

 

KALKKISTEN KANAVA
Kalkkisten kanava ja vapaana virtaava koski ovat valtakunnallisia nähtävyyksiä. Päijänteen ja Ruotsalaisen yhdistävä vuonna 1878 valmistunut kanava on sulkuväliltään Euroopan pisin makean veden kanava. Sen sulkuväli on 500m. Se palveli aikanaan nimenomaan uittokanavana. Nykyään Kalkkisten kanava on ns. itsepalvelukanava. Reittilaivojen sulutukset hoidetaan Vääksyn kanavalta käsin.

 

 

 

MATKAILUINFO JA VAPAA-AJAN KALASTUSMUSEO PÄIJÄNNETALOSSA
Päijännetalo sijaitsee vanhan osuusmeijerin tiloissa aivan Vääksyn kanava-alueen sydämessä. Siellä toimii kesäaikaan kunnan matkailuinfo sekä Suomen Vapaa-ajankalastusmuseo, jossa vierailija voi perehtyä kalastuksen historiaan ja nykypäivään. Päijännetalon akvaarioissa on jo pitkään asunut ankerias Väiski sekä muita järvikaloja ja rapuja, joihin tutustut vierailusi yhteydessä. Myös joka vuosi vaihtuva kesänäyttely takaa mukavan elämyksen Päijännetalossa. Matkailuinfon matkamuistomyymälästä hankit mukavat tuliaiset kotiin. Talossa toimii myös paikallinen pienpanimo. Lisätietoja Päijännetalosta.

 

Vanha_VaaksyVANHA VÄÄKSY
Idyllinen Vanha Vääksy sijaitsee kanavan länsipuolella. Sen tunnelman luovat kanavan läheisyys, jokimaisema, Vesimyllymuseon vieressä pauhaavan padon kuohut, kauniit satavuotiaat rakennukset ja pienet, ihanat puodit. Vääksynjoen padon tuntumassa on myös ankeriasarkku, jonka avulla nämä arvokalat pyydystetään elävinä ja kuljetetaan meren tuntumaan. Sieltä alkaa matomaisen kalan vaellus kohti Atlanttia ja Sargasso-merta, joka on tämän kummajaisen ainoa kutupaikka.
Lisätietoa Vanhasta Vääksystä.

 

VÄÄKSYN LIIKEKESKUSTA
Vääksyn liikekeskustan palvelutarjonta ilahduttaa runsaudellaan. Alueelta löytyy markettien lisäksi kattava valikoima erikoisliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Myös kioskin postipalveluineen löytää liikekeskustasta. Viereisellä Kustaantorilla palvelee etenkin kesäisin torimyyjien iloinen joukko. Alueella on myös Alko.

 

 

 

PULKKILANHARJU
Pulkkilanharju on kahdeksan kilometriä pitkä luonnonkaunis soraharju, joka kuuluu osiltaan Päijänteen kansallispuistoon. Jääkauden muovaama harju kertoo ajalta n. 10 000 vuotta sitten. Tämä upea saarijono on linkitetty kolmella erilaisella sillalla; Pulkkilansalmen pengerretty osuus, Karisalmen riippusilta sekä Käk´salmen kaunis kaarisilta. Karisalmi on valtakunnallisesti merkittävä lintujen tarkkailupaikka. Sillan vieressä on parkkialue, kahvio ja luontopolkujen aloitusviitat. Pulkkilan kylästä Asikkalanselältä
lähtee raakavesi Etelä-Suomeen 120 km pitkää Päijännetunnelia pitkin. Etelä-Päijänteen vesi on juotavan hyvää ja sitä nauttii n. 1,5 miljoonaa suomalaista.  Suomen kaunein maisemareitti kulkee Vääksystä Pulkkilanharjun ja Sysmän kautta Korpilahdelle.

 

ASIKKALAN KIRKKO
Asikkalan miljoonan tiilen kirkko valmistui vuonna 1880 ja se näkyy kirkonkylän Makasiininmäeltä useimpiin kyliin. Upeassa rakennuksessa on 1200 istumapaikkaa. Kirkon on piirtänyt arkkitehti Georg Vilenius ja alttaritaulu on hovimaalari Vilhelm Ekmanin käsialaa. Kesällä tämä nähtävyys toimii tiekirkkona ja on myös erittäin suosittu vihkikirkko. Lue lisää.

 

 

 

KALMARINRANNAN VIRKISTYSALUE
Kalmarinranta on Etelä-Suomen paras hiekkaranta. Pitkä ja matala ranta on turvallinen myös aivan perheen pienimpien vesileikkeihin. Viihtyisällä rannalla on paljon aktiviteetteja mm. frisbeegolf, leikkipuisto, ulkokuntoilualue, rantalentopallo- ja tenniskentät. Lisäksi rannalta löytyy wc, suihku ja kesäkioski. Käynti rannalle on Kalmarintien kautta. Sieltä löytyy tilava ja varjoisa parkkialue.

 

 

 

IMG_1912LASTEN LIIKENNEPUISTO
Kalmarintiellä, Danielson-Kalmarin huvilaa vastapäätä, toimii kesäisin lasten liikennepuisto. Puistovieraiden käytössä on polkuautoja ja pyöriä.  Puisto-ohjaaja neuvoo pieniä liikenteessä liikkujia ja kertoo myös liikenteen säännöistä. Puisto on avoinna kesäkuukausien ajan.

 

 

 

KOULUNMÄEN LÄHILIIKUNTA-ALUE
Monipuolinen liikuntakeidas, josta löytyy mm. betoninen skeittiparkki, seikkailupuisto ja tekonurmikenttä. Lähellä on myös urheilukenttä, jäähalli, liikuntahalli sekä ulkoilureitit. Kaikki ulkoliikuntapalvelut ovat vapaassa käytössä. Asikkala on Suomen paras liikuntakunta!

 

 

 

AURINKOVUOREN ULKOILUREITIT
Aurinkovuoren ulkoilualueella on ulkoilureittejä niin kuntoilijalle kuin luontoretkeilijällekin. Ulkoilun ohessa voi tarkkailla maastoon jääneitä ainutlaatuisia jääkauden jättämiä jälkiä. Aurinkovuori on myös hyvä lintujen muutontarkkailupaikka. Asikkalan urheilukeskuksesta pääsee myös Aurinko-Ilves -reitille, joka on noin 30 km mittainen yhdysreitti Evon retkeilyalueelle.

 

 

 

GOLFKENTTÄ
Golfin harrastajia palvelee Asikkalassa täysmittainen golfkenttä, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Vääksyssä VT24-varrella. Minigolf ja golf-simulaattori. Tarjolla ravintolapalvelut, sauna ja kokoustilat. Lue lisää Kanavagolfin sivuilta.

 

 

 

URAJÄRVEN KARTANO
Urajärven kartano on yksi maamme vanhimmista kartanomuseoista. Se sijaitsee Itä-Asikkalassa, Urajärvellä. Äskettäin kunnostetun kartanon seinien sisään kätkeytyy mielenkiintoinen historia. Englantilaistyylinen puisto romanttisine kävelyteineen ja näköalapaikkoineen on elämys, joka kannattaa nähdä ja kokea. Kesäisin kartanon pihapiirissä toimii myös kesäteatteri ja kahvila. Lue lisää.

 

 

 

VESIVEHMAAN LENTOKENTTÄ
Vesivehmaan lentokenttä sijaitsee Päijät-Hämeessä, Asikkalan kunnan Vesivehmaan kylässä. Kenttä on aktiivinen ilmailualan harrastuskeskus laskuvarjohypystä lentolupakirjaan. Lentokentällä sijaitsee myös Päijät-Hämeen ilmailumuseo, jonka harvinaisuuksia kannattaa tulla katsomaan kauempaankin. Asikkalassa toimii lukion ilmailulinja, jonka opiskelijat hyödyntävät lentokenttää opinnoissaan. Lue lisää lentokentän sivuilta.

 

 

 

VESIMYLLY- JA SÄHKÖLAITOSMUSEO
Vesimylly- ja sähkölaitosmuseo sijaitsee etelästä pohjoiseen päin virtaavan Vääksynjoen varrella. Entisaikaan vesivoimalla pyörivät myllynkivet rouhivat jyvistä jauhoa ja piensähkölaitoksen generaattorit tekivät sähköä. Myllymuseo on viehättävä matkailukohde ja kesäisin siellä järjestetään suosittuja lauluiltoja. Lue lisää.

 

 

 

DANIELSON-KALMARIN HUVILA
Kaunis historiallinen rakennus, joka toimii nykyään tasokkaan taiteen tapahtumapaikkana. Uusrenesanssi-tyylinen huvila on entisöity ympärivuotiseen käyttöön vuonna 1986. Huvilaa ympäröi kaunis puutarha. Huvilaa vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin. Rakennuksen omistaa Asikkalan kunta.

 

 

 

VÄÄKSYNJOEN LUONTOPOLUT
Myllytontun luontopolku johdattaa vierailijan Vääksynjoen vartta pitkin rauhaisaan lehtometsään, joka on oikea lintujen paratiisi. Polulla on monta luontotaulua ohjaamassa kulkijaa ja kertomassa paikallisesta lajistosta ja historiasta. Vääksynjoelta löytyy myös lasten oma onkipaikka Enskala. Jos omia onkia ei tullut mukaan, niitä voi lainata Päijännetalolta. Luontopolku alkaa Vääksyn kanavan parkkialueen tuntumasta.

 

 

NORRLININ PUISTO
Asikkalassa syntyneen kasvitieteen professori Johan Peter Norrlinin puistoalue.

 

 

 

 

TAIDEVINTTI
Taidevintti on tuttu kesäinen käyntikohde kulttuurinälkäisille. Asikkalan Taiteilijaseuran ylläpitämä näyttelytila, Asikkalan Taidevintti Art Asikkala sijaitsee Kanavatiellä Kulmalan talossa aivan Vääksyn kanavan tuntumassa. Lue lisää.

 

 

 

NAVETTAGALLERIA
1950-luvulla Urajärvelle rakennettu navettarakennus vanhoine parsinavetoineen, karjakeittiöineen sekä pienine sikaloineen on saneerattu näyttelytiloiksi, joissa järjestetään vuotuiset näyttelyt teemoja vaihdellen. Lue lisää.

 

 

 

LÄHIRUOKATILAT
Asikkalasta löytyy paljon maatiloja, joilta voi käydä hakemassa puhdasta ja tuoretta lähiruokaa omaan pöytään. Tutustu lähiruokatiloihin tarkemmin tästä.

 

 

 

 

ASIKKALAN KYLÄT
Asikkalan vireät ja aktiiviset kylät toivottavat vieraat tervetulleiksi. Maanviljelyn ohella kylissä on tarjolla paljon erilaisia yrityspalveluita. Kylillä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Lisätietoa kylistä.