Aktiviteetit ja retket

Suomen liikkuvimmassa kunnassa ajanvietto on ennen kaikkea ulkoilua ja liikuntaa eri muodoissa. Luonnonkauneus järvien ja jylhien harjujen keskellä tarjoaa retkeilijälle loputtomasti elämyksiä. Luonnon ja veden puhtaus ovat aistittavissa.

Kesällä Etelä-Suomen paras hiekkaranta rantaleikkeineen kutsuu viettämään rentoa kesäpäivää. Talvella kestävien jäiden aikaan sekä Vesijärven että Päijänteen puolen jääladut johdattavat saarien laavujen nuotiopaikoille evästämään pilkkimisen ja muun ulkoilun lomassa.

Jääkauden muovaamalta valtakunnallisesti arvokkaalta Aurinkovuorelta löytyy useita eritasoisia ja -pituisia reittivaihtoehtoja laavuineen läpi koko vuoden, niin patikointiin, hiihtämiseen kuin pulkkailuunkin. Samalla voi voimaantua järville avautuvista upeista maisemista ja luonnon äänistä.

Kuntakeskus Vääksystä löytyy runsaasti lasten leikkipuistoja, unohtamatta uutta elämyspuistoa ja lasten liikennepuistoa. Lapset ja nuoret voivat myös onkia kanavan kupeessa Enskalassa.

Monessa lähikylässä sijaitsee mm. hoidettu yleinen uimaranta, hiihtoladut, luistelukenttä ja luontopolku. Vaihtelevat maastot, valtakunnallisesti arvokkaat kulttuurimaisemat, Päijänteen kansallispuisto sekä mielenkiintoiset kulttuurikohteet ja tapahtumat tarjoavat oivia kohteita retkeilylle pitkin Asikkalaa.

Omatoimisten retkien lisäksi tarjolla on räätälöityjä aktiviteetteja ratsastuksesta ralliautoiluun, veneilypalveluista tilausristeilyihin ja sienestyksestä
luisteluretkiin useiden eri toimijoiden järjestämänä. Räätälöityjen, historia-, kulttuuri- ja maisemaretkien lisäksi Asikkala-Oppaat järjestävät vakiopäivinä läpi kesän kävelykierroksia Asikkalan eri kohteisiin.

 

AURINKOVUOREN ULKOILUREITIT
Salpausselän harjumuodostelmiin kuuluvalta Aurinkovuoren ulkoilualueelta löytyy ulkoilureittejä niin kuntoilijalle kuin luontoretkeilijällekin. Valaistus ja talvikunnossapito on 3 km / 7 km reiteillä. Kolmen kilometrin reitiltä pääsee Aurinkovuoren laavulle, jossa on nuotiopaikka ja puuvarasto. Seitsemän kilometrin reitin varrelta löytyy v. 2020 valmistunut Kivistön laavu, jossa on nuotiopaikka, puuvarasto, ruokailuryhmä ja näköalakeinu. Retkieväät pääsee nauttimaan upeissa maisemissa. Aurinkovuoren pitkät reitit (10 km, 12 km ja 15 km) on tampattu monikäyttöreiteiksi pyöräilyä, kävelyä tai lumikenkäilyä varten. Tutustu reitteihin 
tästä. Asikkalan kaikki liikuntapaikat löytyvät tästä. 

 

AVANTOUINTI
Pulahda avantoon Kanavalahdessa Majakkapaviljongin edessä. Pukutiloina toimii inva-WC, jossa myös suihku. Avantouintipaikkaa ylläpitää Asikkalan Tallukkajalat. Yhteyshenkilönä toimii Saini Ahonen 040-7587893.

Saunapaviljongin saunan voi vuokrata uintimahdollisuudella. Lisätietoa vuokrauksesta Majakkapaviljongilta.

 

 

HIIHTO
Asikkalassa maastohiihtolatuja löytyy ympäri kuntaa. Latuja löytyy niin vaativalle harrastajalle kuin kuntoilijallekin. Vesivehmaan Jenkkapirtiltä lähtevät ladut ovat maaston vaihteluiltaan tasaiset ja Aurinkovuoren maisemissa pääsee koettelemaan kuntoaan mäkisemmissä olosuhteissa. Vesijärven jäällä on jäätilanteen salliessa 10 km:n ”aurinkolatu”, jonka kautta pääsee retkeilemään mm. Varjansaaren laavulle. Lumitilanteen salliessa hiihtolatuja tehdään myös keskustan alueelle useampaan paikkaan ja kylille. Kaikki Vääksyn ja Asikkalan kylien ladut löytyvät karttasovelluksesta sijaintitietoineen. Sovellus kertoo myös latujen reaaliaikaisen tilanteen.

 

HIIHTOMAA
Aurinkovuoren valaistujen kuntoportaiden vieressä sijaitsevat pulkkarinteet, kumpareet ja hyppyri tarjoavat vauhdikasta tekemistä talvipäivään. Hiihtomaan yhteydessä on nuotiopaikka ja koivugym. Hiihtomaan läheisyydessä, Asikkalantien varrella, on uusi, noin 20 auton parkkipaikka. Lisää parkkitilaa löytyy liikuntahallin parkkipaikalta, mistä voi kävellä kohteeseen pyörätietä pitkin. Hiihtomaan kohdalla ylitetään hiihtoreitti, jolloin on oltava tarkkana hiihtäjien suhteen.

 

 

JÄÄLLÄ LIIKKUMINEN
Nauti Asikkalan upeista vesistöistä myös talvella. Pakkaa reppuun makoisat eväät ja vietä kiva talvipäivä Päijänteen tai Vesijärven jäällä ulkoillen. Jäätyvät laajat vesistöt avaavat mahdollisuuden tarkastella myös maisemia järviltä käsin erilaisista ulottuvuuksista. Jäätilanteen salliessa jäällä pääsee liikkumaan Vesijärven puolella Varjansaaren laavulle ja Päijänteen puolella Linkosaaren ja Pernasaaren laavuille. 

 

 

KANAVAGOLFIN PÖLKKYGOLF
Talvella pelattava pölkkygolf on saanut nimensä siitä, että reiän sijaan väylän maalina toimii halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoinen pölkky. Kun pallo on gripinmitan päässä pölkystä, se on ‘reiässä’.

Kanavagolfilla on työstetty Par3-kentän alueelle neljä väylää pölkkygolfia varten. Ensimmäinen tiiauspaikka sijaitsee siilon lähellä. Pelaaminen on ilmaista ja tapahtuu omilla mailoilla ja värikkäillä palloilla. Kenttä on avoinna säävarauksella.

Lisätietoja

 

KUNTOILUPORTAAT 
Aurinkovuoren pohjoisrinteessä sijaitsevan entisen hyppyrimäen portaissa saat varmasti tehokkaan treenin. Rapuissa on tehokkaat led-valot. Portaat löytyvät Aurinkovuoren ulkoilureitin varrelta ja johtavat Aurinkovuoren laavulle. Huomioithan, että portailla ei ole talvikunnossapitoa.  

 

 

KUNTOSALI
Asikkalan liikuntahallilla on kuntalaisten käytössä ilmainen kuntosali. Kuntakeskuksessa palvelee kuntosali Kanavan Kunto.
Kotikuntoilija voi lainata liikuntavarusteita Asikkalan kirjastosta.

 

 

 

LASKETTELU
Lähimmät laskettelurinteet löytyvät Himokselta, Messilästä ja Purnuvuorelta.

 

 

 

 

LUISTELU
Luistelupaikkoja on runsaasti eri puolilla Asikkalaa. Tee luisteluretki yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Muista myös jäähallin ilmainen yleisöluisteluvuoro, joka palvelee innokkaita luistelijoita kelillä kuin kelillä. Tutustu Asikkalan liikuntapaikkoihin tästä.

 

 

 

LUMIKENKÄILY
Lumikenkäily on helppoa ja hauskaa kaikenikäisille ja -kuntoisille. Lumikengillä voi liikkua melkeinpä missä tahansa talvisessa luonnossa ja lisähaastetta saa mäkisemmissä maisemissa liikkuessa. Liikuntavarusteita lainattavissa Asikkalan kirjastosta. 

 

 

 

MOOTTORIKELKKAILU
Hohtavan valkeat hanget ja vauhdin hurma houkuttelevat moottorikelkkailijoita.

Lisätietoja: Asikkalan moottorikelkkailijat ry

 

 

 

PILKKIMINEN
Pilkkiminen on suosittu talviharrastus, joka kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Asikkalan isot vesistöt tarjoavatkin loistavat mahdollisuudet pilkkimisen harrastajille. Aurinkoinen päivä ja kuuma kaakao kruunaavat jäällä vietetyn pilkkiretken.

 

 

 

RALLIAUTOILU
Ralliautoiluun erikoistunut Dogbox Oy tarjoaa ikimuistoisen elämyksen ralliauton kyydissä joko kuljettajana tai kartturina. Kuljettajana pääset perehdytyksen jälkeen ajamaan oikeaa nelivetoista ralliautoa suljetulla erikoiskokeella. Kartturina puolestaan pääset kaksinkertaisen rallin suomenmestarin Sami Pajarin vauhdikkaaseen kyytiin. Vauhdin ystäville myös erinomainen lahjaidea. Lisätietoja. 

 

 

REKI- JA KÄRRYAJELUT
Kaukokallion tilan pihapiirissä pääsee kokemaan tyypillisen sotien jälkeen rakennetun siirtokarjalaistilan tunnelman ja tutustumaan suomenhevosiin ja työhevoskulttuuriin, kokeilemaan entisajan reki- tai kärrykyytiä sekä poniajelua. Tila sijaitsee Urajärven kylässä n. 5 km Urajärven kartanosta pienen Nahilanjärven tuntumassa. Kesäisin pihapiirissä toimii taidegalleria, jossa on vaihtuvia näyttelyitä, muina vuodenaikoina pääsee kurkistamaan taiteilijan työtiloihin. Lisätietoja

 

 

RETKILUISTELU
Retkiluistelu on mainio tapa liikkua Asikkalan luonnonjäillä. Kelien salliessa Kalmarinrannasta on retkiluistelureitti Varjansaareen.
Liikuntavarusteita lainattavissa Asikkalan kirjastosta. 

 

 

 

FRISBEEGOLF
12-väyläinen frisbeegolfrata löytyy Kalmarinrannan alueelta, 4/8-väyläinen rata urheilukeskuksesta ja 9-väyläinen rata Kalkkisten koulun ja urheilukentän ympäristöstä.  Lisäksi 18-väyläinen maksullinen rata sijaitsee Lehmonkärjessä. Ratojen lisätiedot ja sijainnit: Asikkalan liikuntapaikat.

 

 

 

ISO-ÄINIÖN LUONTOKESKUS

Liikkuminen luonnossa virkistää. Iso-Äiniön luontokeskuksessa on mm. 100 erilaista kasvia, lintuja, luontopolku, joki, lampia, pensaita, puustoa, lintutorni, pöytiä, laavu, tulisija, wc, pukukoppi ja uimarumppi laitureineen. Lisätietoja

 

 

 

KALMARINRANNAN VIRKISTYSALUE
Kalmarinranta on Etelä-Suomen paras hiekkaranta. Pitkä ja matala liki kilometrin pituinen ranta on turvallinen myös aivan perheen pienimpien vesileikkeihin. Viihtyisällä rannalla on paljon aktiviteetteja mm. frisbeegolf, leikkipuisto, ulkokuntoilualue, rantalentopallo- ja tenniskentät. Lisäksi rannalta löytyvät wc, suihku ja kesäkioski. Käynti rannalle on Kalmarintien kautta, josta löytyy tilava ja varjoisa parkkialue.

Kanavan toisella puolen, Kanavaniemen vierasvenesatamassa, pääset ihailemaan Vesijärvimaisemia näkötornista.

 

KANAVAGOLF
Kanavagolfin kenttä on noussut viime vuosina Lahden alueen ehdottomaan parhaimmistoon. Pelaajat ovat erityisesti kehuneet kentän kuntoa, ilmapiiriä ja hyvää hinta-laatusuhdetta. Vuonna 2005 valmistunut Kanavagolfin kenttä sijaitsee valtatie 24:n varrella Vääksyssä. Kenttäalueen kokonaispinta-ala on noin 80 hehtaaria, joten 18- reikäisen kentän väylät on ollut mahdollista sijoittaa maastoon luonnollisesti toisiaan häiritsemättä. Väljyyden ja luonnonläheisyyden tuntua lisää kenttäalueen keskelle jäävä Pasolanvuoren maisemankatselu- ja luontopolkualue. Lisäksi löytyy range- alue, kaksi puttiviheriötä harjoitteluun ja  4- väyläinen Par3- kenttä, joka sopii harjoittelualueeksi niin aloittelijalle, kuin jo kokeneemmallekin golfarille. Talvella golfkentällä on kaikille soveltuvat latureitit.  Lue lisää Kanavagolfin sivuilta.

 

KANAVAGOLFIN SISÄHARJOITTELUHALLI LOUKKU

LOUKKU sijaitsee Vääksyssä Loukkuharjun teollisuusalueella osoitteessa Vehkoontie 3. Hallilla ei ole henkilökuntaa, vaan LOUKKU toimii ns. kylmäasema -periaatteella. LOUKUN käyttöön tarvitsee PAIA Itsepalvelu –mobiiliapin (ladattavissa iOS tai Android-puhelimiin). LOUKUN käyttö on Kanavagolfin jäsenille ilmaista lyöntiharjoittelun ja puttiviheriön käytön osalta varaussääntöjen mukaisesti. LOUKUSTA löytyy myös Sports Coach -simulaattori, jonka käyttö on Kanavagolfin jäsenille alle puolet halvempaa kuin markkinahinnat. Simulaattoriin käyttöaikaa ladataan ohjelman avulla. Simulaattorin ja hallin käyttöohjeet löytyvät hallilta. Lisätietoja

 

KOULUNMÄEN LÄHILIIKUNTAPAIKKA
Koulunmäki on monipuolinen liikuntakeidas, jossa mm. Päijät-Hämeen ensimmäinen betoninen skeittiparkki, seikkailupuisto ja tekonurmikenttä. Läheltä löytyvät lisäksi urheilukenttä, jäähalli, liikuntahalli sekä ulkoilureitit.

Seikkailupuiston edustalla sijaitsee esteetön laavu ja tulentekopaikka.

 

 

KULTAISEN TASSUN KIERROS

Kultaisen Tassun laavulenkin pääsee kiertämään Asikkalan Mustjärvellä. Useita laavuja ja eri reittimahdollisuuksia. Lähtö reiteille punaiselta maitolaiturilta osoitteesta Kopsuontie 1892. Maitolaiturilta lainattavissa karttoja. Laavut ovat yksityisten omistamia, mutta niillä saa poiketa ja jopa tulistella tai kahvitella. Lisätietoja

 

 

LASTEN ELÄMYSPUISTO
Uudesta lasten elämyspuistosta, joka sijaitsee Vääksynjoen kupeessa, löytyy kivaan vapaa-ajan viettoon keinu, liukumäki, pieni laiva, kiipeilytelineet ja monia muita leikkivälineitä. Kesäisin myös vesileikit ja maatrampoliinit odottelevat käyttäjiä. Alueella sijaitsee myös Myllytontun luontopolku, joka on osittain esteetön. Luontopolku on kunnostettu ja polun varteen on pystytetty alueesta kertovia kylttejä.

 

 

LASTEN LIIKENNEPUISTO
Kalmarintiellä, Danielson-Kalmarin huvilaa vastapäätä, toimii kesäisin lasten liikennepuisto. Puistovieraiden käytössä on polkuautoja ja pyöriä.  Puisto-ohjaaja neuvoo pieniä liikenteessä liikkujia ja kertoo myös liikenteen säännöistä. Puisto on avoinna kesäkuukausien ajan.

 

 

 

MUUT ASIKKALAN LEIKKIPUISTOT
Eri puolilla Asikkalaa on viihtyisiä leikkipuistoja, joissa lapset voivat keinua, kiipeillä, leikkiä, hyppiä, pelata ja tehdä hiekkakakkuja sydämensä kyllyydestä. Myös aikuiset nauttivat lasten touhuja seuratessa. Osassa puistoja on myös lähiliikuntapaikka, jossa aikuinenkin saa samalla oman kuntoiluhetken.

Tutustu leikkipuistoihin tarkemmin tästä.

 

 

LUONNOSSA LIIKKUMINEN: SIENIRETKET, MARJASTUS
Asikkalan upea luonto tarjoaa monia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Olipa kyseessä sitten pyöräretki, patikointi, marjastus tai sienestys; luonnossa liikkujan tulee huomioida jokamiehenoikeudet. Vieraile Iso-Äiniön luontokeskuksessa ihastelemassa luontokeskuksen puissa pesiviä pikkulintuja ja yli 100 erilaista kasvilajia.

Ohjatuista sieniretkistä ja pienryhmien sieniruokien valmistustuokioista löydät lisätietoja tästä. Voit varata myös ohjatun marja- tai sieniretken lähiseudun maastoon elokuusta alkaen. Luontoelämyksiä tarjoaa myös Villituli.

 

LÄHILIIKUNTAPAIKAT

Suomen liikkuvimmassa kunnassa pääset hyödyntämään monipuolisia lähiliikuntapaikkoja eri puolilla Asikkalaa upean luonnon keskellä. Katso kaikki lähiliikuntapaikat tästä.

 

 

 

MÖLKKY- JA PETANKKIHALLI

Halli sijaitsee Kurhilan kylässä noin 10 km Vääksystä Padasjoen suuntaan osoitteessa Lakeintie 82. Halliin mahtuu n. 10 henkilöä kerralla. Hallissa on kaasukäyttöinen säteilylämmitin pelaajien lämmittämiseksi. Valaistus toimii aurinkosähköllä, jota tarvittaessa autetaan generaattorilla. Pelivuorot varataan etukäteen sähköpostitse saari.timo111@gmail.com tai puhelimitse 0400-494373. Halli on yksityisomistuksessa ja sen käyttö on maksullista. Hallissa voidaan järjestää myös pienimuotoisia kilpailuja.

 

PASOLANVUORI

Pasolanvuori on 2 km mittainen luontopolku, jonka varrella on upea näköalapaikka Vesijärvelle. Alueella myös laavu ja nuotiopaikka. Luontopolulle pääsee jättämällä auton Kanava Golfin pysäköintialueelle, josta on opastus luontopolulle.

 

 

 

RATSASTUS

Hevosharrastuksen ystävä löytää Asikkalasta useita ratsastustalleja. Tarjolla on mm. koulu-, este- ja maastoratsastusta kaikentasoisille ratsastajille sekä ratsastusta klassisesti ja hevosta kuunnellen. Tallien lisätiedot ja sijainnit: Asikkalan liikuntapaikat (listan kohta ‘Muut liikuntapaikat’).

 

 

VESILLÄ LIIKKUMINEN: KALASTUS-, MELONTA- JA VENERETKET
Puhdasvetinen Päijänne ja kalarikas Vesijärvi houkuttelevat vesille. Voit vuokrata veneen käyttöösi tai lähteä oppaan mukana kalastusretkelle. Tutustu palveluntarjoajiin rysa.fi, lakelifefinland.fi ja lakelandoutdoors.fi. Vai miltä kuulostaisi kokea rantamaisemat suplaudalta tai kajakista käsin? Laivareittejä liikennöivät Päijänne Risteilyt Hilden ja Lahden Järvimatkailu. Voit myös varata tilausristeilyn toiveittesi mukaan. Risteilypalveluja Päijänteellä ja reittiliikennettä Päijänteen kansallispuistoon tarjoaa Kulkeevettenhalki Jenni-Maria III-aluksella.

Asikkalan satamapalveluista ja venepaikoista löydät tietoja tästä.
Lue myös kalastuksesta ja vesillelaskupaikoista.
Kalastukseen liittyvissä asioissa tietoa mm. kalastusluvista ja osakaskunnista antaa Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalue.

 

Tutustu opastettuihin retkiin alla olevista linkeistä:

Villituli
Kelkkasafarit
Asikkala-oppaat
Visit Päijanne
Visit Lahti
Rysä
Lake Life Finland
Lakeland Outdoors

 

Tutustu tästä Asikkalan nähtävyyksiin ja kulttuurikohteisiin.