Lastenpäivä-palkinto Efekti-lastenkulttuuriverkostolle

Päijäthämäläinen Efekti-lastenkulttuuriverkosto ja lappeenrantalainen Taidekoulu Estradi ovat saaneet valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnot. Molemmat palkitut saivat 8 400 euroa.

Efekti-lastenkulttuuriverkostossa on mukana lapsia Asikkalasta, Hollolasta, Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Lahdesta, Nastolasta, Padasjoelta, Sysmästä, Heinolasta ja Orimattilasta. Lastenkulttuuriverkoston toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuurikeskus.

Efekti-lastenkulttuuriverkostossa järjestetään kulttuuritarjontaa – taiteilijavierailuja ja taidetyöpajoja – suoraan kymmenen kunnan päiväkoteihin ja kouluihin. Alueen lapsista 98 % osallistuu verkoston järjestämään toimintaan. Tänä vuonna työpajoja on yli 100 ja niissä mukana 9 500 lasta. Taiteilijoita on mukana 32. Verkostossa on mukana lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä taiteen ammattilaisia, harrastajia, taidelaitoksia ja taiteen perusopetuksen toimijoita.

Efekti vastaa erinomaisesti lasten tasavertaisen osallistumisen haasteeseen ja on esimerkki onnistuneesta taide- ja kulttuuritarjonnan kuntayhteistyön mallista, joka voisi toimia muuallakin Suomessa.

Lapsenpäivä-palkinto myönnetään yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää työtä lasten taideharrastuksen tai -kasvatuksen edistämiseksi. Palkinnon myöntää kulttuuri- ja urheiluministeri ja se jaetaan lähellä lapsen oikeuksien päivää. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.