Koulun historia

Länsi-Asikkalan koulu (ent. Kurhilan koulu) on Asikkalan vanhin koulu, joka yli 120-vuotisen historiansa aikana kokenut tulipalonkin.

Kirkko piti pitkään huolta kansan lukutaidosta ja uskonkappaleiden tuntemuksesta kinkereineen ja lukkareineen. 1800-luvulla ryhdyttiin osaa lukkarin luontaistuotepalkasta osoittamaan erilliselle koulumestarille, jollainen viivähti muutaman kuukauden kerrallaan myös Kurhilan kylässä lukemisen taitoa vastahakoisiin päihin takomassa.

Suomen kansakoululaitoksen isä Uno Gygnaeus sai aikaan asetuksen kansakoulutoiminnan järjestämiseksi 1866. Kuitenkin vasta 1877 perustettiin Asikkalaan kaksi kiinteää koulua, tyttökoulu Kurhilassa ja poikakoulu Vesivehmaalla. Kurhilan koulua pidettiin Saarholman rusthollissa ja opettajana toimi Alina Renfors. Tyttökoulu siirrettiin jo 1897 Vähä-Äiniön Yttölään.

Kurhilan kansakoulu vietti kiertolaiselämää ensimmäiset vuotensa, kunnes oma koulutalo valmistui Lettulanmäelle 1892. Sen rakentamiseen käytettiin Asikkalan yli 200-vuotta vanhan puretun puukirkon hirsiä. Koulun ensimmäisenä opettajana toimi Johanna Kurki vuoteen 1929 asti (42 vuotta). Koulu muuttui kaksiopettajaiseksi 1906 ja toiseksi opettajaksi tuli Toivo Salvila. Tehtävässään hän toimi vuoteen 1930 asti.

Oppivelvollisuuslaki säädettiin 1921 ja tämä merkitsi myös alakoulun aloittamista. Kurhilassa se aloitti ensin Pelto-Siiana talossa ja myöhemmin yläkoulun käsityöluokassa. Alakoulun opettajana toimi legendaarinen Iita Pöllänen vuodesta 1924 vuoteen 1945. Hänen ankarailmeinen muotokuvansa on vieläkin koulun seinällä.

Vuonna 1930 Toivo Salvilan seuraajana yläkoulun opettajaksi ja koulun johtajaksi tuli Tauno Soini. Hän toimi tässä tehtävässään eläkkeelle lähtöönsä asti eli 43 vuotta asuen koululla.

Kurhilan koulurakennus paloi perustuksiaan myöten vuonna 1944. Siinä palovat paitsi opetustilat myös opettajien asunnot irtaimistoineen päivineen. Myös koulun arkisto tuhoutui kokonaan. Ainoa jäljellä oleva esine on harmoni. Kurhila joutui olemaan ilman omaa koulurakennusta neljä vuotta, jona aikana opetustiloina käytettiin nuorisoseurantaloa. Uusi, nykyisinkin käytössäoleva, koulurakennus valmistui syksyllä 1948.

Kurhilan koulun muita pitkäaikaisia työntekijöitä ovat olleet Maija-Liisa Kerola 1942-1978 ja Sirkka Niemelä 1956-1972.  Anitta-Inkeri Tervokin on työskennellyt koululla jo vuodesta 1988 lähtien.

Kurhilan koulun nimi muuttui Länsi-Asikkalan kouluksi syyslukukauden 2009 alussa.